agardenerforlife.blogg.se

Inspiration och information om trädgård, natur, odling och trädgårdsterapi.

Iris från Sissinghurst - lyckas med iris på engelskt vis!

Publicerad 2014-01-20 11:14:45 i PerennaPassion,

Rakt mot skyn pekar irisens spjutiga knopp innan den vecklar ut sin förföriska blomma och  likt en fjäril går den från puppa till fulländad skönhet. Trädgårdsirisen är en ståtlig juvel i trädgården som sprider sin glans under sen vår och försommar. Lättodlad och härdig blir den snabbt en favorit i trädgården.
 
Iris är i den grekiska mytologin regnbågens gudinna och visst stämmer det väl överens med trädgårdsirisen som finns i regnbågens alla färger.Trädgårdsirisen är en kulturväxt som har odlats alltsedan medeltiden. Den är en så kallad hybridkomplex; en blandning av likartade sorter - av Iris germanica, variegata och pallida, där storleken kan variera från 50 - 90 cm. Vissa har en angenäm doft och de finns både med eller utan"skägg".
 
 Iris "Firecracker", med gult "skägg" på  ovansidan av yttre kalkblad
 
Irisen pryder sin plats i trädgården under hela säsongen, inte minst för de dekorativa, spjutliknade bladen som ger en strikt kontrast till mjukare blad- och blomformer. Den kombineras gärna med rosor och pioner men varför inte prova den tillsammans med ett sirligt, högt gräs för ett modernare uttryck.
 
 
Blomningstid är i slutet av maj - början av juni, på bilden ovan sorten "Duc de Guice"
 
Så odlar du iris
 
Iris är en härdig och lättodlad växt. Den vill ha gott om sol på sina jordstammar, rhizomer -  de gråbruna knölarna vid marken - eftersom de då  stimuleras till att blomma mer. Jorden ska vara genomsläpplig, det vill säga att den torkar upp fort samt lagomt näringsrik, gärna något lerhaltig. 
 
Föröka dina iris
 
Efter blomningen kan du gräva upp dina iris och föröka dem. Ta isär rhizomerna, antingen med händerna eller med en vass kniv och knipsa av bladen till ca 10 cm höjd, plantera på nytt eller ge bort som uppskattad present! 
 
Tips från Sissinghurst
 
På Sissinghurst förför irisen sina betraktare med en överdådig blomning inne i  "the Rose garden" i början av sommaren. Ett praktiskt tips som jag lärde mig i England för att förhindra att de tunga blomstänglarna lägger sig ned vid regn eller blåst var att "pinna dem". Här sätts en blomsterpinne försiktigt - var noga med att inte sticka rhizomerna-  ned vid varje blomstängel och tvinnas sedan fast upptill och nedtill med plastklämmor.  
 
"Pinna" dina iris för att få en fin form på dem i trädgården.
 
 
Fler sorter som odlas på Sissinghurst ses nedan.
 
             
              Iris "Jane Philips" från "the Rose garden", Sissinghurst, England


                  Iris "Pride of Kent" från "the Cottage garden" på Sissinghurst, England.
 
 
                                                                                                                                          
                       Keep growing,     
 
                                                           
 
 
 
                                                                  
 
 
 
 
                                                                   
 
 
 
        
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jenny Hunt

Jag är trädgårdsmästare och blivande beteendevetare som inspireras av människor , händelser, trädgård och natur runt omkring mig. Blir väldigt glad för din kommentar - så skriv gärna! Bilder: copyright Jenny Hunt. Vid lån - fråga först.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

blogglista.se