agardenerforlife.blogg.se

Inspiration och information om trädgård, natur, odling och trädgårdsterapi.

Mer från Sissinghurst - Epimedium en fantastiskt fin marktäckare !

Publicerad 2014-02-25 15:03:00 i PerennaPassion,

Kanske något förbisedd , men en av de allra mest odlingsvärda perennerna. Epimedium eller sockblomman som är dess svenska namn ger en lummig, marktäckande känsla och vacker färg i trädgården.
 
Den vann mitt hjärta under min praktik på Sissinghurst - där användes den skira sockblomman både som marktäckande kantväxt och mera fritt växande undervegetation kring träd och buskage.
 
              Epimedium grandiflorum "Lilafee", japansk sockblomma

Epimedium grandiflorum "Lilafee", japansk sockblomma, är en av många sockblommor som växte på Sissinghurst. En bra marktäckare som trivs bäst i mullrik, fuktig jord i sol eller halvskugga. Den blir ca 25 cm hög och blommar med purpurvioletta blommor från maj - juli, beroende på växtzon och läge.
 
En annan favorit är den ljuvliga, svavelgula Epimedium x versicolor "Sulphureum", blekgul sockblomma. Kan växa och trivas på en torrare plats i trädgården än "Lilafee". Blir ca 30 cm hög och får dessutom ett vackert, rött bladverk på hösten.
 
Epimedium x versicolor "Sulphureum", blekgul sockblomma
 
På Sissinghurst klipper de alltid ner bladen på sina Epimedium på våren, tipsade huvudträdgårdsmästaren Alexis Datta. På så sätt får bladverket nya, fräscha blad och blommorna kan sticka upp och synas ovanför bladtäcket.
 
 
Här kantas gången i "the cottage garden" med den gulblommande sockblomman. Den ger dessutom en fin mjuk kontrast till den strama idegranshäcken. 
                                                                           Allt gott,
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jenny Hunt

Jag är trädgårdsmästare och blivande beteendevetare som inspireras av människor , händelser, trädgård och natur runt omkring mig. Blir väldigt glad för din kommentar - så skriv gärna! Bilder: copyright Jenny Hunt. Vid lån - fråga först.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

blogglista.se