agardenerforlife.blogg.se

Inspiration och information om trädgård, natur, odling och trädgårdsterapi.

Pärlhyacinten – en gömd pärla under snö och is

Publicerad 2013-12-18 11:51:16 i Lökväxter - det som göms i snö...,

Underbara blå.  En egen matta av pärlhyacinter i din trädgård ger glädje och utropar att nu är våren här. Nyvaknade humlor älskar den och den sprider sin nätta, ljuvliga doft om du kommer nära. 

Strax efter den tidiga krokusen dyker den upp, pärlhyacinten Muscari armeniacum. Intensivt blå lyser den upp våra trista rabatter under tidig vår och bildar snabbt en tät blå matta av blommor där den trivs. Humlornas glädje går inte att ta miste på. De dyker ned och tumlar surrande runt i blommorna i jakt på välbehövlig nektar.

 
Pärlhyacinten har täta urnformade blommor i klasar och engelsmännen kallar den inte för intet grape hyacinth, på grund av att den liknar en upp och nedvänd vindruvsklase.
 
Den är vacker mot en lugn, mörk bakgrund, vid en vägg eller framför barrväxter. Söker du efter en färgstarkare effekt så plantera gärna som förgrund, exempelvis med gula eller röda Darwintulpaner. Eftersom pärlhyacinten finns
i många blåa nyanser och även vitt är färgkombinationerna många.
 

Den kommer allra mest till sin rätt i stora massor, så plantera därför många lökar till en början. Allt eftersom den naturaliserar och sprider sig kan du ta upp lökar och flytta dem till andra delar av trädgården. Sen är det bara att njuta av färgprakten.

                                                                                                               

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jenny Hunt

Jag är trädgårdsmästare och blivande beteendevetare som inspireras av människor , händelser, trädgård och natur runt omkring mig. Blir väldigt glad för din kommentar - så skriv gärna! Bilder: copyright Jenny Hunt. Vid lån - fråga först.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

blogglista.se