agardenerforlife.blogg.se

Inspiration och information om trädgård, natur, odling och trädgårdsterapi.

Vad är vackert i - 35?

Publicerad 2014-01-26 18:12:29 i Arctic Circle Gardening,

Svaret är allt. Luften står stilla -  den är torr, iskall och din utandning ger ett moln av vit rök. Den allra, allra vitaste snö täcker försiktigt alla växter i trädgården. Luftigt hänger den i grenar och klär in alla växter i en barmhärtig klädnad mot kölden. 
 
         
   Krolliljans frökapslar bildar en ljuvlig naturlig dekoration i vinterträdgården
 
En favorit i trädgården är krollliljan. Tålig, vacker -  sommar som vinter. Den är en  perfekt lilja för skuggiga och fuktiga lägen och passar därför perfekt i sällskap med till exempel ormbunkar och funkia.
         
  Stjärnlika snöflingor vilar försiktigt staplade på varandra ovanpå krolliljans frökapslar.
 
Munkhättan är en suverän växt som de allra mest underliga insekter absolut älskar och den är oerhört skir och fin i sin vinterskrud. Trivs bra i soligt och torrt läge och växer sig snabbt stor.
 

Munkhättans små blommor är vackert, blekt lavendelfärgade på sommaren
 
 
 
Svårt att välja - vackrast på sommaren eller vintern?
 
                                                                 Allt gott!
 
 

Iris från Sissinghurst - lyckas med iris på engelskt vis!

Publicerad 2014-01-20 11:14:45 i PerennaPassion,

Rakt mot skyn pekar irisens spjutiga knopp innan den vecklar ut sin förföriska blomma och  likt en fjäril går den från puppa till fulländad skönhet. Trädgårdsirisen är en ståtlig juvel i trädgården som sprider sin glans under sen vår och försommar. Lättodlad och härdig blir den snabbt en favorit i trädgården.
 
Iris är i den grekiska mytologin regnbågens gudinna och visst stämmer det väl överens med trädgårdsirisen som finns i regnbågens alla färger.Trädgårdsirisen är en kulturväxt som har odlats alltsedan medeltiden. Den är en så kallad hybridkomplex; en blandning av likartade sorter - av Iris germanica, variegata och pallida, där storleken kan variera från 50 - 90 cm. Vissa har en angenäm doft och de finns både med eller utan"skägg".
 
 Iris "Firecracker", med gult "skägg" på  ovansidan av yttre kalkblad
 
Irisen pryder sin plats i trädgården under hela säsongen, inte minst för de dekorativa, spjutliknade bladen som ger en strikt kontrast till mjukare blad- och blomformer. Den kombineras gärna med rosor och pioner men varför inte prova den tillsammans med ett sirligt, högt gräs för ett modernare uttryck.
 
 
Blomningstid är i slutet av maj - början av juni, på bilden ovan sorten "Duc de Guice"
 
Så odlar du iris
 
Iris är en härdig och lättodlad växt. Den vill ha gott om sol på sina jordstammar, rhizomer -  de gråbruna knölarna vid marken - eftersom de då  stimuleras till att blomma mer. Jorden ska vara genomsläpplig, det vill säga att den torkar upp fort samt lagomt näringsrik, gärna något lerhaltig. 
 
Föröka dina iris
 
Efter blomningen kan du gräva upp dina iris och föröka dem. Ta isär rhizomerna, antingen med händerna eller med en vass kniv och knipsa av bladen till ca 10 cm höjd, plantera på nytt eller ge bort som uppskattad present! 
 
Tips från Sissinghurst
 
På Sissinghurst förför irisen sina betraktare med en överdådig blomning inne i  "the Rose garden" i början av sommaren. Ett praktiskt tips som jag lärde mig i England för att förhindra att de tunga blomstänglarna lägger sig ned vid regn eller blåst var att "pinna dem". Här sätts en blomsterpinne försiktigt - var noga med att inte sticka rhizomerna-  ned vid varje blomstängel och tvinnas sedan fast upptill och nedtill med plastklämmor.  
 
"Pinna" dina iris för att få en fin form på dem i trädgården.
 
 
Fler sorter som odlas på Sissinghurst ses nedan.
 
             
              Iris "Jane Philips" från "the Rose garden", Sissinghurst, England


                  Iris "Pride of Kent" från "the Cottage garden" på Sissinghurst, England.
 
 
                                                                                                                                          
                       Keep growing,     
 
                                                           
 
 
 
                                                                  
 
 
 
 
                                                                   
 
 
 
        
 
 

Vacker vinterskrud över Ligularia

Publicerad 2014-01-15 19:19:40 i Arctic Circle Gardening,

Ingen perenn i min trädgård blir nedklippt under hösten. Nej, de får stå kvar och bli fantastiska solitärer i snön - täckta av gnistrande iskristaller. De ger struktur och intresse i en annars vit och snötäckt trädgård.
 
 
 
Höstens fröställningar på Ligularia dentata "Desdemona"klippstånds fick stå kvar och jag blev glatt överraskad när nu i vinter hennes svagt orangefärgade borst började sin svävande färd över snötäcket. De små fallskärmarna påminner om maskrosens frön och jag kan bara hoppas att små, små, ligulariaplantor dyker upp lite varstans i trädgården till våren! 
 
Även bladen på klippstånds är dekadent dekorativa under vintern som en relik ifrån sommaren,  i sin vissnade, infrusna form.
 
 
                                                     
 
 
 

Om

Min profilbild

Jenny Hunt

Jag är trädgårdsmästare och blivande beteendevetare som inspireras av människor , händelser, trädgård och natur runt omkring mig. Blir väldigt glad för din kommentar - så skriv gärna! Bilder: copyright Jenny Hunt. Vid lån - fråga först.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

blogglista.se